tirsdag 2. mai 2017

Skade i akillessenen

Som nevnt under her, så er Tahlly under behandling for ruptur/rift i akillessenen i venste bakfot. Tenkte å skrive litt om hvordan det ble oppdaget, og ikke minst hvordan vi behandler skaden =)

Først av alt, så har Tahlly vert noe uvillig og vanskelig å få til å jobbe på lydighetsbanen i det siste. Det har i grunnen blitt avskrevet med at Trez har vert en smule hormonell i det siste, og Tahlly dermed en smule sjalu, men det kan jo likegjerne ha vert en virkning av skaden.
Ellers så gikk vi lydighetskonkurranse for noen uker siden, der det egentlig ble veldig klart at "noe" ikke stemte med hunden. Dermed ble det bestilt time hos Topdog Fysioterapi på Askøy for sjekk. Nå kommer vel noen til å si at vi burde ha tatt turen innom veterinæren først. Men akkurat når det gjelder muskler/sener så synes eg selv ikke at det er nødvendig.

Så vi fikk time onsdag før påske. Det første fysioterapeuten finner er stive muskler i rygg/bak høyre fremfot. Etter litt mer sjekk finner hun hovne sener i venstre bakfot, samt at den er ustabil i forhold til hvordan den skal være. Dermed blir diagnosen ruptur/rift i akillessenen.
Tahlly fikk en god runde med laser over hele rygg og bakfot, og vi gikk hjem med beskjed om kun rolige båndturer, og å unngå all hopping. Pga påske ble det time igjen mandagen etter (2.påskedag).


Det har ikke vert spesielt enkelt å unngå alle brå bevegelser, og ikke minst hopping. Tahlly er en hund som hopper, spinner og raser rundt når han tror det er på tide med action. Og ikke minst blir det hopping opp og ned fra både sofa og seng =P Ingen tvil om at dette ble slitsomt. Når man i tillegg fjerner muligheten for å få ut ekstra energi med kløv og trekk, ja da får man etterhvert en noe slitsom overgira hund i hus.

Vi kom oss gjennom påsken på ett vis, og mandag var det på tide med ny laser. Heldigvis hadde hevelsen i bakfoten gått ganske fint tilbake =) Dermed fikk vi litt mer hjemmelekse, jobbe med å veksle fra sitt til stå, med frambeina låst. Og jobbe litt med å strekke/tøye nakke og rygg for å se om vi klarer å løse opp musklene i ryggen bedre.


Onsdag kom, og ny laserbehandling. Fortsatt er han ganske stiv i rygg/høyre side, men nå fikk vi endelig tillatelse til å la han løpe litt løs. Ny time om en uke, så får vi se status da =) Å la Tahlly løpe løs fant vi fort ut gikk dårlig. Noen hadde en smule mye oppsamlet energi etter en uke i bånd, og burnet avgårde... Så mellomtingen ble langline og fleksiline for å la han ta ut litt mer energi enn å kun gå i kort bånd.

En uke gikk, og vi stakk innom Topdog igjen. Med en hund som har det ganske så mye bedre. Eg har klart å løsne opp stive muskler med masse massasje, og hevelsen i bakfoten var borte. Dermed fikk vi klarsignal til å begynne å belaste han litt mer, trene litt lydighet. Vi har så langt hatt en kort økt, med en heltent hund =P Hjelper visst på motivasjonen å ha tvungen pause innimellom. Krysser fingre for at han holder seg fin fremover =) Ny time 8. mai, håper det er siste sjekk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar