søndag 3. juni 2012

Blodsporkurs/Ettersøkskurs

Hadde to slitne hunder i går, de fikk mat da vi kom hjem, og sov resten av kvelden =) Men for å begynne med begynnelsen (alltid greit, eller hva?)...

Lørdagen startet altfor tidlig, måtte stå opp 06:30... Gutta fikk mat og en liten luftetur, før eg stappa de i bilen og kjørte til Knarvik for oppmøte. Der fikk vi en kjapp briefing, før det var i bilen igjen, og kjøre til Eidsnes, der kurset skulle være resten av dagen. Her gjennomgikk vi en del teori, før vi ble delt i to grupper for å gå spor med hundene.

Tahlly var først ute av mine, og var veldig interessert i hjortefoten fra første stund. Gøyeste leken han har fått prøve noengang =P Instruktøren gikk ett kort slepespor (drog hjortefoten etter seg), der Tahlly fikk se han forsvinne inn i skogen. Lilletroll ble ivrig, og fikk på seg sele og line. Eg viste han sporstart, og nesa fikk fart på seg =) T utreder mye, og går en del frem og tilbake på sporet. Med litt hjelp for å komme seg over en busk, fant han til slutt hjortefoten =)

Så var det Ailo sin tur. Han viste i grunnen null interesse for hjortefoten... Men da den ble dradd foran han langs en skogsvei ble det litt mer interesse, og fart i beina på han. Ailo fikk også se instruktøren forsvinne inn i skogen med fot og blod i slepespor, og ble veldig ivrig på å følge etter. Fikk på seg sele og sporline, og raste gjennom sporet i en vannvittig fart... Kom fort frem til foten, og prøvde å "drepe" den =P Ailo ble fort ferdig med det, og brydde seg lite om den etterpå. Det går litt for fort i terrenget når en må løpe etter hunden =P

Etter en kaffepause fikk vi legge ut egne spor, med hundene i bilen. Litt styr å holde på med blod, hjortefor og merkebånd =P Ailo fikk ett på ca 50meter oppover en liten haug, rundt noen trær og busker. Etter å ha lagt ca 1 time, fikk Ailo komme ut av bilen. Fikk han i sitt noen meter fra sporstart, og fikk på han sele og line. På vei mot sporstart setter turboen i gang, og han finner oppsparket kjapt. Plutselig senker roen seg, og han begynner å sjekke ut hvor sporet går =) Med litt hjelp for å komme seg over noen busker (eg tråkka de ned), går han i greit tempo, og finner sporslutt ganske greit. Denne gangen var ikkje hjortefoten så morsom, så må nok finne en tilleggsbelønning til han. På dette sporet hadde vi instruktør og kursdeltager med på slep, Ailo kunne ikkje brydd seg mindre om dette =)

Eg hadde også lagt ut ett kort spor til Tahlly. Han begynte nok å bli litt vel trøtt så sent, så her ble det en del rot. Han måtte kikke mye på ponnien som kom forbi, og det å ha instruktør og kursdeltaker på slep ble litt vel mye. Men, han fant hjortefoten til slutt, og bar den med seg ut av buskene, og tilbake til bilen. Interessen har han, men enda er han for ung og ukonsentrert til sånne oppgaver =)

Eg var også haleheng da en av de andre kursdeltakerne gikk spor med sin welsh spaniel, morsomt å se hvordan den jobbet. Veldig spornøye, utredet i noen bekkefar =) Den hunden fikk ett litt lengre spor enn Ailo fikk, han hadde gått bruksspor tidligere.

Tahlly trenger mer tid til å bli voksen og mer konsentrert, så han skal bare få korte og lette spor fremover, for å holde på interessen, og gi litt avveksling fra lydighet og utstilling. Ailo kan få lengre spor allerede, så her gjelder det å bygge sporkondisjon, og å etterhvert legge vanskeligere spor. Vinkler, og vinkler med avhopp osv.. Kanskje vi kan starte en prøve i løpet av høsten? Men det forutsetter også at han er bra nok i hoftene til å kunne gå uten smertestillende. Med Metacam er det tre uker karantene fra siste dose er gitt. Tviler på at eg kommer til å godkjenne hundene for ettersøk, men for hjernetrim og kanskje prøver for å se om vi klarer championatet blir det nok =)

Morsomt kurs, fikk lære det eg ønsket, så nå er det bare å jobbe videre. Eg syntes det var lettere å stole på hunden da vi gikk fremmedspor enn da vi gikk egne spor, men det er vel en treningssak. Selv om eg vet hvor sporet går, så må hunden få lov til å finne utav det selv.

 Det ligger noen hjorteføtter og noen liter med blod i frysen nå. Er snart ikke plass til min mat der, den er fylt med v&h, blod og hjorteføtter =P Dette skulle ha vert ett 2-dagers kurs, men det er for tørt i terrenget akkurat nå. Det blir slitsomt for hundene, siden blodlukta ikkje sprer seg så godt som den gjør når det er fuktigere i bakken. Vi skal ha en samling/trening til senere i sommer/høst.

4 kommentarer:

  1. Skikkelig artig og høre om dette Ingrid! Spor er en knall aktivitete til hundene. T kommer til å bli superflink med alderen, da kan han gå på både blod og døde dyr. A er jo allerede godt i gang! Ofte lurt å bruke yndlingsleke i slutten av sporet, altså få leke etter funnet. Masse skryt og ros er også viktig, for noen kan det være god nok belønning. For å få opp intressen enda litt mer på ham kan du feks legge en tennisball sammen med hjortefoten, slik at den trekker til seg lukta, da kan du "miste" den når du er på tur og skal samme veg tilbake, da finner han den, og da vil lukta gjøre at de blir mer og mer inntressert. Masse lykke til videre, dette blir gøy! :o))

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg har leita etter kurs lenge, så det var på tide =) T har en mor som er nvch, så han har litt å slekte på, trenger bare tid.

      Ailo er vanskelig å belønne ute, han tar veldig sjelden godbiter, og enda sjeldnere leker. Skulle hatt ei løpetispe i enden av sporet =P Vi finner nok utav det =)

      Slett
  2. Hehe, ja da har T noe å slekte på ja! Dette finner dere ut av, artig sport! :o)

    SvarSlett
  3. Er så gøy med spor! Eurasier er faktisk kjempeflinke til det. Dem går sjelden på overvær og er veldig spornøyen. Tenker du og gutta kommer til få det veldig kjekt framover, kjekt ha flere strenger å spille på =)

    SvarSlett